Magazijn efficiënt inrichten

Een goede inrichting van een magazijn loont. Wanneer dagelijks veel bestellingen verwerkt worden in uw magazijn zullen er elke dag meerdere uren besteed worden aan inpakken en uitzoeken van de orders. Een efficiënt magazijn kan leiden tot tijdwinst, kostenbesparing en zelfs een vermindering van lichamelijke klachten. Om uw magazijn zo efficiënt mogelijk in te richten is het goed om over de volgende zaken na te denken.

Uw magazijn indelen: Hoe richt je magazijn in?

Begin met de juiste magazijninrichting. Dit kan meer ruimte creëren, maar ook meer tijd. Benut bij het inrichten van uw magazijn iedere beschikbare centimeter. Hoe minder loze ruimte, hoe meer producten opgeslagen kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat de magazijnstellingen goed aansluiten bij de vorm en omvang van de artikelen in het magazijn. Niet elk product zal dezelfde afmeting hebben, dus denk aan de breedte en diepte van de vakken en de hoogte van de staanders.

Denk bij de inrichting ook aan de indeling van je magazijn. Het blijkt dat werknemers vaak niet de meest efficiënte route nemen. Denk dus aan de juiste routes. Maak bijvoorbeeld gebruik van kleurcoderingen of wegwijsborden. Bedenk ook of er producten in het magazijn zijn die vaker verkocht worden dan anderen en sla deze vooraan op. Ook kun je gebruik maken van tussenvloeren om extra opslag te creëren, onder andere voor voorraad die minder vaak bereikt hoeft te worden.

Magazijn efficiënt laten inrichten door magazijnplein

De juiste stellingen om je magazijn in te richten

Het kiezen van de juiste stellingen voor uw magazijn is erg belangrijk. Gaat u voor onze Nedcon palletstellingen, grootvakstellingen, legbordstellingen of wilt u stellingen combineren? Is het aantal pallets van elk artikel kleiner dan tien? Dan hebben palletstellingen de voorkeur. Zijn er meer dan tien pallets op voorraad van elk artikel? Dan zijn onder andere inrijstellingen interessant. Ook het gewicht dat de stellingen moeten kunnen dragen, de hoogte van de stellingen en de breedte speelt mee.

Nedcon dealer

Magazijninrichting op verschillende manieren

Het is belangrijk om bepaald te hebben wat er moet gebeuren in je magazijn, daarom maken we onderscheid in verschillende soort magazijnen. Op basis van de werkzaamheden die er plaats moeten vinden kan je het magazijn inrichten:

  • Handelsmagazijnen: Magazijnen gericht op distributie van producten in productketen; 
  • Productie of bevoorradingsmagazijnen: Gericht op het produceren van een product;
  • Orderpickmagazijn: Gericht op het versturen van bestellingen;
  • Combinatievorm: Combinatie verschillende magazijnsoorten.

Het afstemmen van je gangpaden

Een andere factor om in overweging te nemen is de breedte van de gangpaden. Hoe smaller de gangen, hoe groter de opslagcapaciteit van uw magazijn. Dit betekent niet dat elke gang zo smal mogelijk moet zijn, uw heftrucks moeten er nog door kunnen. Wel kunt u denken aan het ontwerpen van eenrichtingspaden en paden die net breed genoeg zijn voor het soort heftruck dat gebruikt wordt. 

Ook het aantal gangen van het magazijn draagt bij aan de efficiëntie. Zorg ervoor dat het aantal gangen groter is dan het aantal heftrucks om opstoppingen te voorkomen. 

Ondersteuning bij het inrichten van jouw magazijn

Hebt u bij de (her)inrichting van uw magazijn hulp nodig? Magazijnplein denkt graag met u mee. Bij vragen of voor hulp kunt u eenvoudig telefonisch contact met ons opnemen 0546 729 923 of stuur ons een e-mail naar info@magazijnplein.nl