Zeven tips voor een veiliger magazijn

Iedere ondernemer moet ervoor zorgen dat alle werknemers veilig zijn/haar werk kan uitoefenen. Dit geldt uiteraard ook voor de werknemers in een magazijn. Naast dat het magazijn minimaal 1 keer per jaar gekeurd dient te worden, kunnen er ook andere maatregelen genomen worden. Daarom hebben wij voor u zeven tips voor een veiliger magazijn.

  • Allereerst is het belangrijk dat alle werknemers in het magazijn veiligheidsschoenen dragen. Wordt dit advies niet opgevolgd, dan kunt u er altijd voor kiezen om het gebruik ervan verplicht te stellen.

  • Zorg ervoor dat werknemers opvallende kleding aan hebben. Zo voorkom je bijvoorbeeld ongevallen door een onoplettende heftruckbestuurder.

  • Voorzie uw magazijnstellingen van aanrijdbeveiliging. Op deze manier voorkomt u relatief eenvoudig dat er materiële schade ontstaat, doordat er tegen een magazijnstelling wordt aangereden. Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot het beveiligen van uw magazijn tegen aanrijdingen. Bekijk bijvoorbeeld een van onze draagarmstellingen met inhaakverbinding.

  • Zorg voor goede signalisatie in uw magazijn, maar ook op uw voertuigen. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van borden, de juiste verlichting, maar ook door het aanbrengen van grondmarkeringen. Gebieden met een verhoogd risico op ongevallen kunnen worden aangeduid door middel van bijvoorbeeld voorsignalisatie. Dit verhoogt de oplettendheid bij uw medewerkers.

  • Zorg voor veilige doorgangen. Logistiek bestaat namelijk uit allerlei kleine, snelle processen. Doordat het vaak snel gebeurd, kan dit onzorgvuldigheid in het stapel proces veroorzaken. Om te voorkomen dat uw werknemers onder vallende objecten belanden, kunt u zorgen voor extra brede doorgangen. Deze doorgangen kunt u vervolgens voorzien van doorvalbeveiliging. Dit kan bijvoorbeeld door een kunststof kooi om een stelling heen te maken.

  • Uw medewerkers, die met een heftruck rijden, dienen een heftruck-cursus te hebben gehaald. Tevens wordt aangeraden om regelmatig een opfriscursus te doen. Op deze manier blijven uw werknemers scherp en zo voorkomt u ongelukken.

  • Zijn er gevaarlijke kruispunten in uw magazijn. Dit kan voor veel problemen zorgen. Hang bolle spiegels op deze kruispunten op, zo kan iedereen veilig deelnemen aan het verkeer in uw magazijn.

Wilt u meer weten over hoe u een Magazijn naast veiliger, ook efficiënter kunt maken? Wij geven u hier graag tips over, bekijk hier hoe u uw magazijn efficiënter maakt!
Onze specialisten zijn dagelijks bezig met het inrichten en dus ook veilig maken van uw Magazijn. Wilt u advies over de inrichting van uw magazijn? Neem dan eenvoudig contact!